26 Νοε. 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ

Γνωρίζατε ότι μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να σας κάνουν πιο χαρούμενους; Μιλήσαμε με τον Ειδικό των Wellness της Oriflame Δρ Anke Ginzburg για να μάθουμε τη σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης.

Γιατί το φαγητό έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη διάθεσή μας και πως συνδέεται η διατροφή μας με τα συναισθήματά μας; 
Το φαγητό είναι ένα πολύ δυναμικό εργαλείο με μεγάλες επιπτώσεις στη διάθεσή μας. Εάν δεν κάνουμε τη διατροφή που χρειάζεται ο οργανισμός μας τότε σίγουρα θα αισθανθούμε την αρνητική επίδραση στα συναισθήματά μας. Οι τροφές με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη μας δίνουν ενέργεια πολύ γρήγορα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό ζάχαρο στο αίμα και ένα αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμινών Β έχουν συσχετιστεί με την αρνητική διάθεση. 

Ένας νευροδιαβιβαστής που συχνά σχετίζεται με τα θετική διάθεση είναι η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για το ότι αισθανόμαστε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα και συνεισφέρει στο να αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν. Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης τρώγοντας μπανάνες, ακτινίδια και ανανά. 

Τι είναι τα καλά λιπαρά (και τα κακά) και ποιος ο ρόλος τους στη διάθεσή μας;

 Τα καλά λιπαρά είναι εκείνα που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Κάθε κύτταρο του σώματός μας χρειάζεται λιπαρά για να λειτουργήσει. Όταν αναφερόμαστε σε καλά λιπαρά συχνά εννοούμε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ή Ω-3 ή 6 λιπαρά οξέα), που τα βρίσκουμε στα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τους σπόρους chia και τα λιπαρά ψάρια.

Τα κακά λιπαρά, ή κορεσμένα λίπη, βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι στη φύση. Αυτά τα λιπαρά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στο καρδιαγγειακό σύστημα όπου μπορούν να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν φθορά στις μεμβράνες των κυττάρων και συνεπώς στο νευρικό σύστημα. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα έχετε μπροστά σαν ένα ντόνατ θυμηθείτε οι τα κορεσμένα λίπη δε θα καταλήξουν μόνο στην περιφέρειά σας αλλά και στον εγκέφαλό σας!

"Tην επόμενη φορά που θα έχετε μπροστά σαν ένα ντόνατ θυμηθείτε οι τα κορεσμένα λίπη δε θα καταλήξουν μόνο στην περιφέρειά σας αλλά και στον εγκέφαλό σας!"